Menu

Φωτογραφική λέσχη Καστοριάς

Φωτογραφική λέσχη Καστοριάς

Διαχείριση Χρώματος - color spaces - ICC Profiles

Συσκευές όπως η οθόνη, ο εκτυπωτής, το scanner, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δεν μιλάνε μια κοινή γλώσσα όσο αφορά το χρώμα. Για παράδειγμα ή τιμή 195,50,0 που είναι κόκκινο, μπορεί να είναι ένα διαφορετικό κόκκινο για κάθε οθόνη και διαφορετικό για κάθε χαρτί από κάθε μάρκα εκτυπωτή. Η τεχνολογία που βοηθάει στην ομαλή χρωματική επικοινωνία μεταξύ συσκευών ονομάζεται Color Management.


ICC Profiles
Το ICC Profile είναι βασικά ένας χάρτης με τα χρώματα που μπορεί να απεικονίσει μια οθόνη, η να τυπώσει ένας εκτυπωτής. Είναι ένα αρχείο το οποίο βοηθάει τις συσκευές να μιλήσουν μεταξύ τους όσο αφορά το χρώμα. Για παράδειγμα αν χρειαστεί να τυπωθεί ένα συγκεκριμένο κόκκινο που βλέπουμε στην οθόνη, τότε το software για επεξεργασία εικόνας χρησιμοποιώντας το ICC Profile της οθόνης, θα βοηθήσει εμάς να δούμε σωστά το κόκκινο στην οθόνη μας, και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το ICC Profile του εκτυπωτή, θα δώσει οδηγίες στον εκτυπωτή πως να το τυπώσει ακριβώς το ίδιο.
Είδη ICC Profiles
Input devices όπως scanners και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υπάρχουν τα Input Profiles.
Στα Display Devices που κατατάσσονται οι οθόνες, υπάρχουν τα Display Profiles ή αλλιώς το Monitor Profiles.
Στη κατηγορία Output Devices που κατατάσσονται συσκευές εκτύπωσης αντιστοιχεί η κατηγορία Output Profiles και χωρίζεται σε RGB Output Profiles, CMYK Output Profiles και Multicolor Output Profiles. Τα RGB Output Profiles είναι για εκτυπωτές RGB που σε αυτούς κατατάσσονται – όσο και αν φαίνεται παράλογο προς το παρόν, θα το αναλύσουμε στη συνέχεια – και οι Inkjet εκτυπωτές, ενώ τα υπόλοιπα είδη Output ICC Profiles είναι εξειδικευμένα για μεγάλου μεγέθους εκτυπωτές με RIP, ή για τυπογραφεία.
Χρωματικό εύρος
Χρωματικό εύρος ονομάζουμε το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος χρώματος σε ένα ICC Profile. Π.χ. λέμε ότι το φωτογραφικό χαρτί της τάδε εταιρίας έχει μικρό χρωματικό εύρος και το Premium χαρτί της έχει μεγαλύτερο. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και με τις οθόνες. Αν τις μετρήσουμε και κάνουμε calibration και profiling τότε μπορούμε να γνωρίζουμε το χρωματικό εύρος τους, και μπορούμε να δούμε ποια οθόνη έχει μεγαλύτερο εύρος.

RGB Color Space ή αλλιώς χώρος χρώματος
O χώρος χρώματος RGB είναι ένα προσθετικό πρότυπο στο οποίο τα χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε (χρώματα που χρησιμοποιούνται συχνά σε προσθετικά χρωματικά πρότυπα) συνδυάζονται με διάφορους τρόπους για να αναπαραχθούν άλλα χρώματα. Το όνομα του προτύπου και η σύντμηση RGB προέρχονται από τα τρία βασικά χρώματα, το κόκκινο (Red), πράσινο (Green), και το μπλε (Blue).
Για παράδειγμα σε έναν μικρό χώρο χρώματος, η τιμές RGB απο 1 εώς το 255 θα καταλαμβάνουν μικρότερο εύρος από το να τις τοποθετήσουμε σε έναν μεγάλο χώρο χρώματος.
Ας φανταστούμε ότι ο χώρος χρώματος είναι ένα δωμάτιο. Σε έναν μικρό χώρο χρώματος το δωμάτιο που αντιστοιχεί είναι για παράδειγμα 2 Χ 2 τετραγωνικά μέτρα. Αν τοποθετήσουμε μια τιμή χρώματος RGB (π.χ. R:190 G:0 B:0) σε αυτό το χώρο χρώματος, τότε το χρώμα θα βρίσκεται στο 1,5 μέτρο προς την κατεύθυνση του κόκκινου, και το RGB (R:0, G:255, B:0) θα βρίσκετε στα 2 μέτρα προς την κατεύθυνση του μπλε. Αν υποθέσουμε τώρα ότι βρισκόμαστε σε έναν μεγάλο χώρο χρώματος π.χ. 15 x 15 τμ, η ίδια ακριβώς τιμή RGB (R:190 G:0 B:0) θα βρίσκετε περίπου στα 11 μέτρα προς τη κατεύθυνση του κόκκινου, ενώ η τιμή 0,0,255 θα βρίσκετε στα 15 μέτρα προς την κατεύθυνση του μπλε.
sRGB
Το sRGB είναι ένα πρότυπο χρώματος RGB που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την HP και τη Microsoft το 1996 για χρήση σε οθόνες, εκτυπωτές και στο Διαδίκτυο
Είναι ένας μικρός χώρος χρώματος και τον συναντάμε στις φωτογραφίες από compact ψηφιακές μηχανές, στις φωτογραφίες που βρίσκονται στο web, και συνήθως είναι ο χώρος χρώματος που βρίσκεται μια φωτογραφία όταν δεν έχει ενσωματωμένο κάποιο ICC Profile.Το sRGB το συναντάμε και ως default working space στα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, για το λόγο όχι οτι είναι η ποιό σωστή επιλογή, αλλά επειδή κάποιος που δεν γνωρίζει από διαχείριση χρώματος είναι σχεδόν απίθανο να συναντήσει προβλήματα σε αυτό το χώρο χρώματος
To sRGB είναι η επιλογή το color space που πρέπει να βρίσκεται η φωτογραφία μας αν θέλουμε να τυπώσουμε σε minilab, αν θέλουμε να την παρουσιάσουμε στο web, ή αν θέλουμε να την στείλουμε με e-mail σε κάποιον χρήστη που δεν γνωρίζει από color management ή επεξεργασία εικόνας.
 

Adobe RGB
Το Adobe RGB είναι ένας αρκετά μεγαλύτερος χώρος από το sRGB:
Το Adobe RGB είναι ίσως ποιό κατάλληλος χώρος χρώματος για επεξεργασία φωτογραφίας και για εκτύπωση σε οικιακούς inkjet, σε επαγγελματικούς Inkjet και ορισμένες φωτογραφικές μηχανές μεσαίας κατηγορίας όταν φωτογραφίζουμε σε jpg μας δίνουν την επιλογή να επιλέξουμε μεταξύ sRGB και Adobe RGB. Αν επιλέξουμε το Adobe RGB τότε η φωτογραφίες μας θα περιλαμβάνουν περισσότερη χρωματική πληροφορία από όταν είχαμε τις φωτογραφίες σε Jpg με χώρο χρώματος sRGB.

Pro Photo RGB
Το ProPhotoRGB είναι ένας τεράστιος χώρος χρώματος και ιδανικός χώρος εργασίας για γνώστες της διαχείρισης χρώματος και επαγγελματίες της φωτογραφίας
Οι δυνατότητες που μας δίνει αυτός ο χώρος χρώματος είναι απεριόριστες. Είναι ο μόνος χώρος χρώματος που περιλαμβάνει όλη τη χρωματική πληροφορία από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που σώζουν τις φωτογραφίες σε φορμάτ RAW. Σε περίπτωση που δουλεύουμε RAW και χρησιμοποιήσουμε κάποιον μικρότερο χώρο χρώματος όπως sRGB ή Adobe RGB σημαντική χρωματική πληροφορία χάνεται. Το Pro Photo RGB είναι η προτίμηση για την εκτύπωση σε σύγχρονους Inkjet με μεγάλο εύρος χρώματος λόγω ότι θα έχουμε τη μικρότερη απώλεια χρωματικής πληροφορίας. Λόγο του μεγέθους του ProPhotoRGB, η οθόνες της σημερινής εποχής δεν μπορούν να απεικονίσουν
Πηγές
Wikipedia - billkastanakis.com





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Top