Menu

Φωτογραφική λέσχη Καστοριάς

Φωτογραφική λέσχη Καστοριάς

Το άρθρο βασίζεται στο βιβλίο του Παναγιώτη Κατερτζιάδη "ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

Οργάνωση σκοτεινού θαλάμου

Στεγνή ζώνη

https://lh6.googleusercontent.com/-fTjxy9w8G1U/VJVwxi1KWII/AAAAAAAAAJc/TaGkyqXOhWc/s600/s1.jpg

Μερικές από τις διαδικασίες στο σκοτεινό θάλαμο είναι "στεγνές". Κάθε είδους χειρισμός εντελώς επεξεργασμένου ή παρθένου υλικού είναι στεγνός. Άλλες διαδικασίες, σε κάποιο από τα στάδιά τους, προϋποθέτουν τη χρήση χημικών. Το πιο σημαντικό στοιχείο λοιπόν στην καλή οργάνωση του θαλάμου είναι ο χωρισμός του σε δύο ζώνες: μία στεγνή και μία υγρή.
Στη στεγνή ζώνη κρατάμε αποθηκευμένα χαρτιά κάθε τύπου,τα εργαλεία για το χειρισμό και την κοπή τους, το μεγεθυντή και τα περιφερειακά του, τα ντοσιέ με τα αρνητικά μας και άλλα παρεμφερή.Στην υγρή ζώνη κρατάμε τα χημικά, τα εργαλεία για την προετοιμασία τους, τις διάφορες λεκάνες και όλα τα σχετικά.
Η ιδεώδης έδρα για τη στεγνή ζώνη είναι ένας μεγάλος σταθερός ξύλινος πάγκος.
Το ύψος του πρέπει να επιτρέπει να εργαζόμαστε όρθιοι μπροστά του με ευχέρεια.
Κάθε ξύλινος πάγκος που σέβεται τον εαυτό του παρέχει συρτάρια και θήκες για την
καλύτερη ταξινόμηση των υλικών που φιλοξενεί. Με λίγη προσοχή, μπορείτε να ανοίξετε αθέατες τρύπες για το πέρασμα των διάφορων καλωδίων που παρέχουν ρεύμα στον εκτυπωτή, στο χρονοδιακόπτη και ίσως ένα καλό φωτιστικό γραφείου.
Ψαλίδια, κοπίδια, κόφτες, κολλητικές ταινίες, χάρακες, κόλλα σε σπρέι, χαρτόνια κοπής πασπαρτού, κάδρα, φορτωτές 30μετρου roll film, μαρκαδόροι, μολύβια, σετ ρετούς, μπλοκ σημειώσεων, αυτοκόλλητες ετικέτες, βιβλία: όλα αυτά είναι συχνά απαραίτητα στο σκοτεινό θάλαμο και όλα πρέπει να βρίσκονται μακριά από την υγρή ζώνη.

Η υγρή ζώνη.

https://lh6.googleusercontent.com/-3F6xSvdU_mg/VJVwx4xN_DI/AAAAAAAAAJg/uAxlOaWPrxA/s600/s2.jpg

Η ιδεώδης έδρα για την υγρή ζώνη είναι ένας φαρδύς, ρηχός νεροχύτης, πάνω από τον οποίο να δεσπόζει μία τουλάχιστον βρύση, με μόνιμη παροχή νερού. Βεβαίως αυτοί που θα στήσουν τον πρώτο τους θάλαμο δεν πρόκειται να έχουν κάτι τέτοιο, οπότε ένας δεύτερος πάγκος είναι απαραίτητος. Πάνω στον πάγκο θα τοποθετούνται
οι λεκάνες κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης, και το τανκ εμφάνισης κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Κάτω από τον πάγκο θα φυλάξετε τα ογκομετρικά δοχεία, τα μπουκάλια και τις συσκευασίες των απροετοίμαστων χημικών. Θερμόμετρα, χρονόμετρα, λεκάνες,σπειρώματα και γενικώς οτιδήποτε προορίζεται να βραχεί έχει επίσης τη θέση του εδώ.
Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να κρέμεται από την οροφή, στο μισό της απόστασης ανάμεσα στις δύο ζώνες. Ο διακόπτης όμως του φωτισμού ασφαλείας και κάθε άλλος διακόπτης ανήκει στη στεγνή ζώνη.
Η δυνατότητα παροχής νερού είναι ευλογία σε έναν θάλαμο, αλλά μπορείτε να εργαστείτε και χωρίς αυτή, μεταφέροντας εργασίες,όπως το πλύσιμο, σε κάποιο λουτρό. Αν όμως έχετε αυτή τη δυνατότητα, τότε τοποθετήστε κάποιο φίλτρο νερού στη βρύση. Το φίλτρο θα κρατήσει διάφορα σωματίδια σκόνης και τις μικρές πέτρες (υπάρχουν σε κάθε σύστημα ύδρευσης) μακριά από τα φιλμ και τα χαρτιά σας. Αποφύγετε οποιοδήποτε είδος χαλιού στο πάτωμα του θαλάμου -ατυχήματα με υγρά θα συμβούν κάποτε. Όπως θα διαπιστώσετε,οι καρέκλες είναι επίσης άχρηστες.
Γενικά, τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη φωτογραφία δεν είναι καθόλου εύφλεκτα, αλλά, αν καπνίζετε, φροντίστε να υπάρχουν αρκετά σταχτοδοχεία τριγύρω. Γι' αυτόν και για άλλους λόγους, είναι καλό ο θάλαμος να εξαερίζεται καλά, με όποιον τρόπο φαίνεται να είναι πρακτικότερος. Μη μείνετε περισσότερο από 2 ώρες σ' έναν αεροστεγώς κλεισμένο θάλαμο, ειδικά αν καπνίζετε -εξαερίστε τον και συνεχίστε αργότερα.
Ας γίνει αντιληπτό ότι ο θάλαμος είναι προσωπικός χώρος -μπορεί να σχεδιαστεί έτσι, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός φωτογράφου, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεθεί άλλος ένας που ν' απολαμβάνει να εργάζεται μέσα σ' αυτόν. Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένετε τακτικοί και ακολουθείτε πιστά το σύστημα με τις δύο ζώνες, μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε στο θάλαμό σας -από έναν προβολέα slides μέχρι ένα κασετόφωνο.

https://lh5.googleusercontent.com/-hsmSZyS_S24/VJVwyvoxppI/AAAAAAAAAJw/uqTxFLuQyaE/s600/s3.jpg

Το σχήμα απεικονίζει ένα κανονικό υπνοδωμάτιο, το οποίο  μετατράπηκε προσωρινά σε σκοτεινό θάλαμο.  Το δωμάτιο συσκοτιζόταν με την τοποθέτηση φύλλων μαύρου χαρτονιού στα τζάμια της μοναδικής πόρτας μπαλκονιού. Ο καναπές έπαιζε το ρόλο του πάγκου της υγρής ζώνης, ενώ ένα κοινό γραφείο φιλοξενούσε τον εκτυπωτή. Ο χρόνος μετατροπής αυτού του οικείου χώρου σε σκοτεινό θάλαμο ήταν μικρότερος από δεκαπέντε λεπτά.

Επιμέλεια άρθρου Άκης Καραμάνος
Το άρθρο βασίζεται στο βιβλίο του Παναγιώτη Κατερτζιάδη "ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

Μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε ταιριάζει και συμπληρώνει το συγκεκριμένο άρθρο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Top